Gaat u een steiger kopen, omdat u als timmerman, schilder, of vanwege andere klussen veel op hoogte werkt? Laat u dan goed informeren over wat voor u de beste deal is, want er zitten vele verschillen in het soort configuraties wat aangeboden wordt. Wij geven een paar tips.

Steiger kopen voor professioneel gebruik

Wanneer u een steiger kopen gaat voor professioneel gebruik heeft u te maken met andere regels, dan wanneer u dit als doe-het-zelver zou doen. Sinds 2018 geldt namelijk een nieuwe opbouwnorm waaraan de professional moet voldoen. Deze nieuwe regels zijn opgesteld om het aantal ongelukken tijdens de op -en afbouw van rolsteigers tegen te gaan. Vanaf heden worden de schoren (grotendeels) vervangen door middel van de heupleuning. Tevens dient u omhoog te klimmen door het platform met luik. Er zit echter een verschil in tussen: werken aan de gevel, of vrijstaand werken. Zodra u maximaal 15 centimeter van de gevel af werkt, bent u aan de gevelkant geen heupleuning nodig, maar aan de andere kant van het platform wel.

Tip: voorkom een boete, de inspectie SZW is namelijk actief aan het controleren op het juist gebruiken van de steiger. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt in de grootte van uw bedrijf. Ook als ZZP-er kan u dus een boete krijgen. Laat u daarom vooraf goed informeren door een professionele partij (hierover later meer) die van de hoed en de rand weet.

Verschillende soorten steigers

Steigers zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes, hoogtes en merken. Om tot een goede samenstelling te komen is het raadzaam om na te denken welke lengte, breedte en hoogte het beste bij uw klussen passen. Zo kiezen de meeste professionals vaak voor een stellage met een maximaal werkoppervlakte van 1.35 breed. Hier kunt u twee steigerplatforms naast elkaar leggen, dit kan bijvoorbeeld bij de 0.75 en 0.90 breedte niet. Vraag aan uw leverancier tevens hoe het zit met de certificaten en normeringen van de aankoop. Een Altrex steiger voldoet bijvoorbeeld aan strenge wet -en regelgeving, terwijl een goedkoper geïmporteerd product uit een ander land hier niet aan zou kunnen voldoen. Let wel op: u werkt op hoogte, dus goedkoop kan ook duurkoop betekenen.

Waarom is een steiger kopen verstandiger dan huren?

Indien u professioneel veel werkzaam bent op een rolsteiger, dan raden wij u aan om zeker een aankoop van zo’n stellage te overwegen. Uiteraard is het een kostbare investering, maar de nadruk leggen wij dan ook op het woord ‘investering’. Waarom kopen beter is dan huren:

  • U hoeft niet meer te bellen of er een rolsteiger te huur is
  • Geen reistijd meer naar de verhuurder toe (tijd = geld)
  • Geen hoge verhuur verzekeringspremies meer betalen
  • Het is uw eigen materiaal, waar u zuinig op bent en veilig op kan werken
  • Bedrijfsmatig kan u rekenen op 28% investeringsafstrek over totale aanschaf
  • Hierna kan u de investering nog een keer in vijf jaar afboeken

Betrouwbare leverancier voor steigers

In de steiger branche kennen we inmiddels diverse partijen die rolsteigers verkopen. Echter willen wij u de tip geven om eens te kijken bij laddersenrolsteigers.nl. Dit betreft een betrouwbare partij met oog voor de klant. Zij verkopen alleen veilig en gecertificeerd steigermateriaal van topmerken die voldoen aan de strenge wet -en regelgeving die geldt omtrent klimmateriaal.