Stalen neusbeschermers zijn lange tijd de meest populaire vorm van neusbeschermers geweest, maar meer recentelijk zijn er andere soorten neusbeschermers gevonden in werkschoenen. Wat is het verschil tussen het kiezen van een stalen neus en andere soorten neusbescherming? We leggen het je graag uit.

Wat is een stalen neus?

Stalen neuzen zijn een soort veiligheidsneus gemaakt van werkschoenen. In dit geval is het staal. De neus beschermt de voeten, vooral de tenen, tijdens het werken. Staal is een van de oudste varianten van neusbescherming. Staal is erg stevig en kan directe stoten goed opvangen. Bovendien is staal goed verkrijgbaar, gemakkelijk te bewerken en vereist het relatief weinig materialen om een ​​sterke neus te maken. De nadelen van werkschoenen met stalen neuzen zijn dat het staal relatief zwaar is en dat de metaaldetector in werking treedt als je langskomt met werkschoenen met stalen neuzen.

Wat is een geperforeerde stalen neus?

Geperforeerde stalen neuzen zijn ontwikkeld om het gewicht van werkschoenen met stalen neuzen te verminderen. Een geperforeerde stalen neus is een stalen neus met gaten op een specifieke locatie. Deze gaten zijn zo gerangschikt dat de sterkte van de stalen neus niet afneemt, maar het gewicht wordt verminderd. Bovendien zorgt een geperforeerde stalen neus ervoor dat uw werkschoenen beter ademen.

Hoeveel kilo kan een stalen neus weerstaan?

Net als andere werkschoenen met veiligheidsneus zijn werkschoenen met stalen neuzen bestand tegen een schok van minimaal 20 kg. Dit betekent echter niet dat de tenen beschermd zijn tegen voorwerpen die minder dan 20 kg wegen. De impact van een object wordt ook bepaald door de snelheid waarmee het object de neusbeschermer raakt. Dit wordt ook wel kinetische energie genoemd en wordt uitgedrukt in joule (J). Werkschoenen met een neusbeschermer die voldoen aan de S1P-, S2- of S3-normen moeten daarom de tenen beschermen tegen een impact van 200 joule.

Composiet vs. stalen neus voor werkschoenen

Een populair alternatief voor stalen neusbescherming is een neus van composiet. Een composiet neus wordt gemaakt van een combinatie van glasvezel, koolstofvezel en diverse kunststoffen. Er worden bij composiet neuzen dus geen metalen gebruikt. Hierdoor hebben werkschoenen met composiet neuzen een aantal voordelen in vergelijking met werkschoen met stalen neuzen. Zo zijn werkschoenen met composiet neuzen lichter en kunnen ze probleemloos door een metaaldetector heen. Ook geleiden ze minder warmte of kou. Nadelen zijn dat composiet neuzen vaak dikker zijn en dat werkschoenen met composiet neusbescherming vaak duurder zijn dan een vergelijkbare werkschoen met een stalen neus.

Bekijk hier alle werkschoenen van werkschoenenwinkel.nl