Het is algemeen bekend dat er heel wat verschillende factoren zijn die ervoor zorgen dat onze nachtrust kan worden aangetast. Het gaat hierbij dan niet alleen om het gebruik van bijvoorbeeld een slechte matras. Daarnaast speelt ook het hoofdkussen waar we gebruik van maken een niet onbelangrijke rol. Heel wat mensen worden zonder ze het zelf beseffen elke nacht geterroriseerd door het hoofdkussen waar ze gebruik van maken. Heb jij ook het gevoel dat jouw kussen zomaar eens je nachtrust op een zeer negatieve manier kan beïnvloeden? Dan kan het zeker de moeite waard zijn om je even te gaan verdiepen in de onderstaande informatie.

Zet even alle belangrijke eisen voor jezelf op een rijtje

In eerste instantie zal je tijdens je zoektocht naar het beste hoofdkussen rekening willen houden met de persoonlijke voorkeuren waarover je beschikt. Dit is echter een beetje een dubbeltje op z’n kant. Natuurlijk spreekt het voor zich dat je jouw persoonlijke voorkeur niet volledig dient uit te schakelen, maar eigenlijk is het vooral belangrijk om te kijken naar de eigenschappen waar een kussen vanuit bijvoorbeeld ergonomisch vlak over moet beschikken. Wanneer we dat doen kunnen we vaststellen dat er toch best met een aantal zaken rekening dient te worden gehouden. Enkele vragen die bijvoorbeeld met zekerheid dienen te worden beantwoord zijn de volgende:

  1. Hoe hoog moet het kussen van je keuze zijn? 
  2. Hoe is het gesteld met druk- en temperatuurgevoelige eigenschappen? 
  3. Is het kussen gemaakt van voldoende goed ventilerende materialen?
  4. Hoe staat het met de anti bacteriële evenals schimmelwerende eigenschappen?
  5. Is het hoofdkussen van je kussen aangepast aan je lichaamsbouw? 

Bovenstaand lijstje is nogal wat om rekening mee te houden tijdens je zoektocht naar het beste hoofdkussen. Toch is elk punt van ongelofelijk groot belang. Voor menig aantal mensen geldt dat ze eigenlijk veel te snel een bepaald kussen kopen zonder dat ze zich goed en wel bewust zijn van de eigenschappen en de voordelen waar ze exact over beschikt. Maak deze fout zeker niet, want het is best mogelijk dat je daardoor nooit zal kunnen rekenen op een echt goede nachtrust.

Moet een hoofdkussen zich kunnen aanpassen aan je lichaamsbouw?

In de praktijk is het vaak zo dat mensen een beddenwinkel binnenstappen en gewoon vragen naar een kwalitatief hoofdkussen. Op zich is daar natuurlijk helemaal niets mis mee. Wel dient er rekening mee te worden gehouden dat een kwalitatief kussen alleen niet altijd voldoende is. Je dient er namelijk bij stil te blijven staan dat het kussen zich moet kunnen aanpassen aan jouw lichaamsbouw. 

Bij bovenstaande knelt nu net vaak het schoentje. Voor tal van verschillende hoofdkussens die je op de markt aantreft geldt dat je zal kunnen vaststellen dat deze slechts verkrijgbaar zijn in één hoogte en bovendien ook slechts in één hardheid. Dat is vervelend. Op deze manier wordt er namelijk voor gezorgd dat de eigenschappen van het hoofdkussen op geen enkele manier kunnen worden afgestemd op de persoonlijke noden waar een bepaald persoon over kan beschikken. De kans dat dit kussen ook voor jou interessant kan zijn is dan ook zeer klein.