Verfwinkel

Welke stappen volgen voor de juiste kleurkeuze?

Velen struikelen nog wel eens over de keuze van de kleur verf voor hun schildersklus. Dit is echter helemaal niet nodig. Het is inderdaad zo dat de keuze voor een kleur verf nog niet meevalt en dat het een stuk lastiger is dan veel mensen denken.

Dit komt omdat je voor jouw klus een perfecte afronding wilt, je wilt dat de kleur perfect past bij jouw wensen. Je bent dus kieskeurig. En al de mogelijkheden die je vandaag de dag hebt maken het er ook niet makkelijk op. Echter, wanneer je een aantal eenvoudige stappen volgt dan kom je er al een stuk makkelijker uit. Hier gaan we je vandaag bij helpen.

Kleuren, warm of koud?

Kleuren hebben om het zo maar te zeggen een soort gevoelstemperatuur. Van nature is het zo dat we ze als warm of koud ervaren. Het is zaak om als eerste te bedenken of je nu warme of koude kleuren wilt hebben. Wanneer je deze keuze maakt, dan kijk je eerst naar welke functie de ruimte nu heeft. En een actievere ruimte, zoals bijvoorbeeld de keuken, daar wil je het liefst koudere kleuren. In een passievere ruimte, dan is het beter om koudere kleuren te gebruiken.

Ook is het belangrijk om de lichtinval mee te nemen. Komt er veel of weinig licht binnen? Dit is van belang om te besluiten of je juist warme of koude tinten aan de muur wilt geven.

kleurkeuze

 

Het kiezen van een accentkleur

Misschien nog wel het meest lastige, het kiezen van een accentkleur. Dit is de meest opvallende kleur in de kleurcombinatie. Het gaat er vooral om waar je het accent op wilt leggen in de kamer. Afhankelijk hiervan kijk je welke kleuren er mooi zijn en goed passen bij de andere kleur. Leg je het accent bijvoorbeeld op het hoofdeinde van het bed, op een raamkozijn of op een muur? Wil je dat de accentkleur heel overweldigend overkomt wanneer je de ruimte binnenstapt? Of wil je juist een iets subtieler maar toch een merkbaar accent geven aan de ruimte?

Het kiezen van een kleurgroep

Vervolgens kies je de juiste kleurgroep uit de kleurwand. Dit blijkt soms nog wel behoorlijk lastig. Echter, je hebt vast wel een aantal kleuren die je echt niet in je huis wilt zien, deze kun je al uitbannen. Zo kun je telkens meer en meer groepen elimineren en vervolgens maak je de eindkeuze voor de juiste kleurgroep.

Zekerheid is belangrijk

Je kunt in de verfwinkel vaak allerlei combinaties proberen. Het is vooral belangrijk dat je zeker bent van je zaak. Je moet geen keuze maken waar je niet 100% tevreden mee bent. De kans is dan namelijk groot dat je achteraf toch niet helemaal happy bent. Zorg er dus voor dat je zeker bent van je zaak!