Of je nu een professionele schilder bent of iemand die graag doe-het-zelf-projecten in huis doet, je moet veiligheidsuitrusting dragen. Schilderen kan een leuke bezigheid zijn, maar het kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid als je niet de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Sommige verven kunnen schadelijke stoffen bevatten die gevaarlijk kunnen zijn voor je longen, ogen of huid. Het wordt dus aanbevolen om persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen, zoals veiligheidsschoenen dames, handschoenen en maskers. Het dragen van deze uitrusting houdt je veilig. Hier zijn enkele van de meest voorkomende veiligheidshulpmiddelen voor schilderklussen.

Veiligheidsschoenen

Zonder de juiste veiligheidsschoenen van Proforto mag je niet aan een schilderklus beginnen. Schilderen vereist staan op ladders en werken met zwaar materieel. Het kan gevaarlijk zijn voor je voeten. Daarom moet je bij dit soort werk veiligheidsschoenen dragen. Er zijn veel soorten veiligheidsschoenen waaruit je kunt kiezen. Zorg er wel voor dat de schoenen rubberen zolen hebben. Ze moeten stevig genoeg zijn om je voeten te beschermen tegen scherpe voorwerpen. Ze zorgen ook voor droge voeten tijdens het werken.

Gezichtsmaskers

Het is essentieel om een gezichtsmasker te dragen tijdens het werken aan elk schilderproject. Dit beschermt je tegen blootstelling aan stof en verf. Deze stoffen kunnen later in het leven ademhalingsproblemen en andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Deze maskers beschermen je gezicht ook tegen verfspetters. Het wordt aanbevolen om ademhalingsmasker te dragen om schadelijke deeltjes tegen te houden. Dat komt doordat een ademhalingsmasker meer filters heeft dan een regulier gezichtsmasker.

Handschoenen

Handschoenen zijn belangrijk omdat ze voorkomen dat er verf op je huid komt. Bepaalde soorten verf kunnen irritatie veroorzaken wanneer ze in contact komen met de huid. Het is beter om nitril handschoenen te gebruiken dan latex handschoenen. Ze bieden betere bescherming bij het werken met chemicaliën zoals verfverdunner, terpentijn en producten op basis van aceton.

Oogbescherming

Bij het schilderen worden vaak spuitbussen met agressieve chemicaliën gebruikt. Deze stoffen kunnen in je ogen terechtkomen als er niet op de juiste manier mee wordt omgegaan. Draag tijdens het gebruik van de verfspuit altijd oogbescherming om chemische brandwonden of infecties te voorkomen. Je kunt een veiligheidsbril of een gelaatsscherm dragen bij het aanbrengen van spuitverf. Daarnaast is een veiligheidsbril ook essentieel bij het schuren. Gebruik dus altijd de juiste veiligheidsuitrusting!