Waterontharders zijn apparaten die worden gebruikt om hard water om te zetten in zacht water door de verwijdering van overtollige mineralen, zoals calcium en magnesium. Het gebruik van zacht water heeft vele voordelen, waaronder het verlengen van de levensduur van huishoudelijke apparaten, het verminderen van kalkaanslag en het verbeteren van de efficiëntie van schoonmaak- en wasprocessen. Wilt u een waterontharder kopen in Den Haag? Dan zijn hier enkele verschillende soorten waterontharders beschikbaar, elk met zijn eigen werking en voordelen. 

Traditionele ionenuitwisseling waterontharders

Dit type waterontharder is het meest voorkomend en werkt op basis van ionenuitwisseling. Het heeft een harsbed gevuld met harskorrels die negatief geladen zijn. Wanneer hard water door de harsbedden stroomt, worden de calcium- en magnesiumionen uitgewisseld voor natriumionen. Deze ionenuitwisseling zorgt voor zacht water. Periodiek moet de hars worden geregenereerd door een zoutoplossing door het systeem te laten stromen. Dit type waterontharder is effectief en efficiënt, maar het vereist regelmatig zout bijvullen en onderhoud.

Elektronische of magnetische waterontharders

Elektronische of magnetische waterontharders werken op een andere manier dan ionenuitwisseling. Ze gebruiken elektronische pulsen of magnetische velden om de kristallisatie van calcium- en magnesiumionen te voorkomen. Hierdoor blijven de mineralen in het water zweven in plaats van neer te slaan als kalkaanslag. Deze systemen vereisen geen zout of regeneratie, wat het onderhoud vereenvoudigt. Ze zijn echter niet altijd even effectief als traditionele waterontharders, vooral bij zeer hard water.

Zoutarme waterontharders

Zoutarme waterontharders, ook wel bekend als conditioners of de scalers, werken op basis van template-assisted kristallisatie (TAC) of calciumfosfaat technologie. Deze systemen voorkomen de opbouw van kalkaanslag door de mineralen te kristalliseren tot kleine deeltjes die niet hechten aan oppervlakken. Ze vereisen geen zout en hebben weinig tot geen onderhoud nodig. Ze zijn echter niet zo effectief als traditionele waterontharders bij zeer hard water.